fbpx

Polskaa ja päähierontaa

Polskaa ja päähierontaa

Olen erittäin kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tietoa olen kerännyt jo vuosien ajan ruokavalion vaikutuksesta jaksamiseen ja painonhallintaan, unen laadun parantamiseen, rentoutumiseen, positiivisuuden lisäämiseen ym.

Kaikenlaisen stressin vähentäminen lisää hyvää oloa ja nuo kaikki em. asiat auttavat siinä. Olen itse löytänyt joogan jo vuosia sitten, aloittanut sen opettelun ja nykyään voin todeta, että se on paras laji minulle rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Siihen ei liity minulla mitään ”maagista”, vaan tavoite on ainoastaan kehon ja mielen tasapaino.

Kuluneen talven aikana olen tutustunut intialaiseen päähierontaan, ottanut hoitoja ja todennut myös sen olevan loistava rentoutumiskeino. Innostuin aiheesta niin, että osallistuin Pohjanmaan Koulutuspalvelun järjestämään koulutukseen, jotta osaisin tuottaa tätä hyvää oloa myös muille.
Lyhyesti sanottuna: Hoito muodostuu sarjasta hierontaliikkeitä, joilla käsitellään hartiaseutu, olkavarret, pää ja kasvot. Hoidon kesto on n. 40 minuuttia ja se suoritetaan hoidettavan istuessa tuolilla. Mikäli kiinnostuit aiheesta, kerron mielelläni lisää.

Mutta palatakseni takaisin tuohon liikunta-aiheeseen hyvinvoinnin tukena, haluan tuoda esille toisen lempilajini, tanssin. Osallistuin muutama viikko sitten kotikylälläni Nuorisoseuran järjestämään Saa tanssia! -kansanomaisten tanssien työpajaan, jossa lajeina oli mm. sottiisi, masurkka ja polska. Yksikään näistä ei ollut entuudestaan tuttu, saati että olisin aiemmin tanssahdellut viulistipelimannin säestämänä. Vaan olipahan sellainen kokemus, että vaikka viisi tuntia treenattiin varpaat ja pohkeet kipeäksi, niin illalla vielä rättiväsyneenä piti todeta: Kyllä oli mukava päivä! Tanssi on mitä mainiointa liikuntaa ja virkistystä keholle ja mielelle.

Nyt kun talven selkä alkaa taittua ja valo lisääntyä, tuntuu siltä kuin vuorokaudessa olisi normaalia enemmän tunteja. Valo piristää ja antaa energiaa, joten mennään kevättä kohti kukin omalla tavallamme polskaten!

Keväisin terveisin,

Minna

Lue lisää Jätä kommentti

Maa on niin kaunis

Maa on niin kaunis

Tunnustan, olen jouluihminen. Askartelut, joululaulut, leipomiset, koristelut, kynttilät ja tietysti yhteinen aika läheisten kanssa, kaikki tuo kuuluu minun jouluuni.
Tänäkään jouluna en jäänyt niistä paitsi. Erityisesti joululauluista sain suuresti nauttia, sekä kuunnellen, että itse laulaen. Kotiseurakunnassani Utajärvellä osallistuin useampaankin Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuteen. Näissä tilaisuuksissa oli hienoa kuulla kirkkoherra Heikki Nissisen kauniita sanoja joulun sanomasta, sekä myöskin taustaa lauluista, joita lauloimme.

”Kiitävi aika, vierähtävät vuodet, miespolvet vaipuvat unholaan…” Eiväthän menneet sukupolvet unholaan vaivu, vaan muistelemme heitä toki monissa yhteyksissä, aivan arjen keskelläkin. Kirkkoherran mielestä voitaisiin laulaa ”sukupolvet vaihtuvat vuorollaan”. Tuo jäi askarruttamaan ja täysin totta se on, tekstin voisi vaikka uudistaa, jos pystyisi.
Näitä mietiskelin joulusaunan hämärässä – saman saunan, jossa pikku tyttönä löylyttelin mummoni kanssa. Eikä kovinkaan monta hetkeä ole, jolloin unohtaisin, että tässä samassa talossa ja samoilla tantereilla on käyskennellyt myös pappani ja isäni minua ennen.
Monesti olen miettinyt sitäkin, että vaikka haudoille kynttilän vienti on kaunis ele ja kuuluu minunkin perinteisiin, niin kyllä edesmenneitä muistellaan paljon enemmän kuin vain haudoilla käydessä. Pääasia että muistellaan.

Vuosi on taas vierähtämässä uuteen. Hiljalleen mennään kevättä kohti, suunnitellaan uuttakin, mutta ei liikaa. Entisiä hyviä juttuja kannattaa säilyttää, mutta kyllä piristää, kun jotain uuttakin tuo omaan arkeen.
Minulle uutta on ”hulailu”, hulavanteen pyöritys. Yllätyksekseni onnistun siinä aika hyvin, vaikka aiempaa kokemusta ei ole. Ajan käytön suhteenkaan ei pitäisi olla ongelmaa, muutama minuutti päivässä riittää.
Tänä vuoden viimeisenä, kuulaana päivänä, suuntaan kuitenkin ensin vaaleanpunaisella potkukelkallani pienelle happihyppelylle 🙂

Valoa ja iloa tulevaan vuoteen!

Villa Iikassa 31.12.2019
pohdiskeli Minna

Lue lisää

Tonttuparaati

Tonttuparaati

VILLIÄ MELSKETTÄ, HELINÄÄ HELSKETTÄ!

Viime viikon torstaina kokoonnuttiin senioreiden kanssa kylätalolle syyskauden viimeiseen liikuntakerhoon. Vaikka aloitus meni lokakuulle, saatiin silti kymmenen liikkumiskertaa kokoon ja tuloksesta olemme tietysti tyytyväisiä.

Tonttulakkeja riitti koko iloiselle porukalle ja niinpä saatiin kokoon varsinainen tonttuparaati! Jumpattiin, tasapainoiltiin, palloiltiin ja lopuksi vietettiin jouluinen kahvihetki Sirkkojen leipomien herkkujen kera 🙂
Yhdessä todettiin taas liikkumisen tärkeys, joten sovittiin, että jumppaillaan joulun aika kotona kinkun syönnin lomassa ja jatketaan ryhmässä uudella innolla jälleen tammikuussa.

Joulua odotellen,

Minna

Lue lisää

Vuoden voimateko

Vuoden voimateko

Minulla oli ilo osallistua viime viikonloppuna Utajärvellä Voimaa Vanhuuteen -gaalaan, jossa palkittiin henkilöitä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä ikäihmisten parissa. Sain olla yksi heistä, jolle ojennettiin Vuoden Voimateko -kunniamaininta.
”Kunnan Voimaa vanhuuteen -työryhmä myöntää Vuoden voimateko -kunniamaininnan ansiokkaasta työstä ikäihmisten terveysliikunnan hyväksi.” Olen tästä huomionosoituksesta äärettömän iloinen ja kiitollinen. Suuri kiitos kuuluu – tottakai – myös heille, jotka ovat osallistuneet näihin liikuntaryhmiin.

HYVIÄ ASIOITA TAPAHTUU

Kun palasin viitisen vuotta sitten asumaan syntymäkuntaani Utajärvelle, olin irtisanoutunut pitkästä työsuhteesta ja suuri visioni oli tehdä vielä jotain uutta elämässä. Ikäihmisten kotona pärjääminen mietitytti ja heidän kanssaan tekeminen kiinnosti silloin – ja kiinnostaa edelleen.
Tuosta aiheesta syntyi myös yritysidea, joka toteutettiin kolme vuotta sitten. Niihin aikoihin sain myös kuulla kunnan Voimaa vanhuuteen -hankkeesta, joka tuntui mielenkiintoiselta ja niinpä osallistuin syksyllä 2017 vertaisveturi -koulutukseen. Koulutuksen jälkeen osallistujilta kysyttiin: ”Miten aiotte hyödyntää tätä koulutusta jatkossa?”
Siinähän ei voinut kasvojaan menettämättä tehdä muuta kuin luvata liikuntaryhmän aloitus kylätalolla seuraavan vuoden puolella 🙂 Se ei ollut aivan helppo päätös minulle, joka esiintymispelkoisena jännitin aikalailla. MUTTA! Joku viisas on sanonut, että kun siirryt välillä epämukavuusalueelle, hyviä asioita alkaa tapahtua. Niin kävi tässäkin tapauksessa. Huomasin, että tämähän onnistuu ja ryhmään mukaan tuli entuudestaan tuttuja, sekä myös uusia kasvoja. Melko pian ryhmän koko vakiintui ja he ovat olleet todella sitoutuneita asiaan ja kehitystä on tapahtunut jokaisen kohdalla. Tänä syksynä huomasin taas, että ”hyvä kello kauas kuuluu”, koska ryhmään tuli muutama uusi liikkuja.
Tuon edellä mainitun lisäksi teen liikunnan ohjausta myös virtuaalisesti. Se tarkoittaa, että muutamilla sivukylien asukkailla on kotonaan laitteet, joiden avulla he pääsevät osallistumaan jumppaan, jota ohjaan kerran viikossa kotoani käsin.

LIIKKEELLÄ KAIKEN IKÄÄ

Vaikka Voimaa vanhuuteen -hanke on kolmen vuoden jälkeen päätöksessään, ei se tarkoita, että tekeminen loppuu. Mukavat hetket Minnan liikuntakerhossa jatkuvat edelleen ja toivoakseni myös etäjumppaajien kanssa.
Pysytään liikkeellä, vaikka pieninkin askelin, nautitaan lumisista maisemista ja sinisistä hetkistä!

Marraskuisin terveisin,

Minna

Lue lisää

Seniorit liikkeessä Utajärven Ahmaksella

Seniorit liikkeessä Utajärven Ahmaksella

Hei vaan,

Olen vetänyt senioreiden liikuntakerhoa kotikylämme kylätalolla nyt reilun vuoden verran.
Ilo on ollut huomata työn tuloksia, kun liikkuminen on parantunut ja lihasvoima lisääntynyt. Sain ajatuksen kirjoittaa kuulumisiamme blogikirjoituksen  muodossa, jotta mahdollisesti joku muukin saisi kipinän viritellä vastaavanlaista toimintaa senioreille omalla kotikylällään. Meitä vapaaehtoisia ikäihmisten kavereita ei liene liiaksi millään paikkakunnalla.

Voimaa ja tasapainoa on jokaisen tuntimme teema

Tasapainon kanssa taiteilemme jokainen:
toisena päivänä narulla kävely, tai yhdellä jalalla seisominen onnistuu paremmin kuin toisena. Kaikki olemme olleet samaa mieltä siitä, kuinka tärkeää harjoittelu on, jotta toimintakyky säilyy ja että mahdollisilta kaatumisilta/vammoilta vältytään. Saadaan voimaa ja varmuutta itsenäiseen elämään.

Fyysisen aktiivisuuden lisäksi viikottaiset kokoontumiset ovat toimineet myös mielen virkistyksenä.
Tänä talvena ei edes paukkupakkaset, eivätkä luminietokset ole estäneet meitä lähtemistä kerhoilemaan.
Iloinen puheensorina täyttää salin kun vaihdetaan kuulumisia ja nauru raikaa, kun pelataan ilmapallolla lentopalloa, tai kaadetaan keiloja hernepusseilla.

Liikaa ei voi korostaa mukavaa sosiaalista kanssakäymistä, tuleehan siinä ”käytyä usemmassa kyläpaikassa”, kun on isompi porukka koolla.

Viikon päästä jumpataan taas!

Keväisin terveisin,

Minna

********

Faktaa

Minnan Apu Oy:n yrittäjä Minna osallistui syksyllä 2017 Utajärvellä Voimaa vanhuuteen –hankkeen Vertaisveturi-liikunnan ohjaus-koulutukseen, jonka jälkeen hän aloitti vuosi sitten tammikuussa kotikylänsä kylätalolla senioreiden liikuntakerhon.
Kerho kokoontuu kerran viikossa harjoittamaan voimaa ja tasapainoa.

Voimaa vanhuuteen –hankkeen kohderyhmä ovat kotona asuvat toimintakyvyltään heikentyneet ikäihmiset (+75) :

  • Liikkumisvaikeuksia, muistiongelmia, alakuloa ja yksinäisyyden kokemusta
  • Riskejä lisäävä elämäntilanne (omaishoitajat, lesket, sairaalasta kotiutuneet

Päätavoitteena on terveysliikunnan hyvien toimintatapojen käyttöönotto ja soveltaminen järjestöjen, julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä kunnassa

  • Sosiaalinen osallisuus lisääntyy
  • Toimintakyky paranee
  • Iäkkäille entistä tasa-arvoisemmat liikkumismahdollisuudet

********

Lue lisää

Voimaa vanhuuteen vertaisveturina ikäihmisen arjessa

Voimaa vanhuuteen vertaisveturina ikäihmisen arjessa

Valtakunnallinen Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelman päämääränä on edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua terveysliikunnan avulla.

Minnan Apu Oy:n yrittäjä Minna osallistui syksyllä 2017 Utajärvellä Voimaa vanhuuteen –hankkeen Vertaisveturi-liikunnan ohjaus-koulutukseen, jonka jälkeen hän aloitti vuosi sitten tammikuussa kotikylänsä kylätalolla senioreiden liikuntakerhon.
Kerho kokoontuu kerran viikossa harjoittamaan voimaa ja tasapainoa. Ryhmässä on toimintakyvyltään hyvin eri tasoisia liikkujia, mutta se ei menoa haittaa, välillä levätään ja homma jatkuu!

Tulemme jatkossa julkaisemaan liikuntakerhojen kuulumisia Utajärveltä. Jospa joku teistä seuraajista saisi vaikkapa kimmokkeen järjestää samantyyppistä toimintaa oman alueenne ikäihmisille. <3

Tutustu Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan halutessasi alla olevasta linkistä.

Lue lisää

Hei me kirjoitetaan!

Hei me kirjoitetaan!

Lämpimästi tervetuloa lukemaan uutta blogiamme.

Haluamme jakaa sivuillamme laajasti tietoa yksin kotona pärjäämiseen aina toimintakykyä ylläpitävästä toiminnasta lähtien.

Lue lisää