fbpx

Tyyne-mummun tarina

Minulla on ikää jo 85-vuotta, mutta silti tuntuu, että pärjään vielä kotona eikä ole tarvetta lähteä muiden hoidettavaksi lähivuosina. Kyllähän sitä haluaa kotona olla niin pitkään kuin mahdollista. Toki huolettaa, että mitä jos joskus sattuu jotain? Jos vaikka kompastuisin enkä pääsisi ominavuin ylös. Maila-tytär kyllä soittelee usein, mutta jos en pääsisikään puhelimeen…
Olen miettinyt, että miten Maila voisi varmistua, että minulla on kotona kaikki hyvin ja vaikka seurata, että liikun joka päivä, enkä makaa siellä lattialla avuttomana. Sitten yhtenä päivänä kerhossa minulle kerrottiin Minnan tarjoamasta palvelusta. Sain kuulla, että tämä palveluhan on juuri sellainen ratkaisu, jota tarvitsen.

Halusin tietää lisää, koska nämä nykypäivän netti- ja tietokonejutut hermostuttavat minua, kun en niistä oikein ymmärrä. Sain Minnan puhelinnumeron ja pirautin hänelle heti seuraavana päivänä. Sovittiin, että hän ajelee tänne minun luokse kertomaan tästä palvelusta tarkemmin. Minna kertoi senioriväestön auttamisen olevan lähellä sydäntään ja siitä kuulemma onkin syntynyt ajatus tälle palvelulle, jota kutsutaan Turvassa Kotona -tuotteeksi. Kaikki alkaa ensin tämmöisellä juttutuokiolla, jossa käydään läpi yhdessä, mitkä on niitä hankaluuksia tässä yksin kotona pärjäämi-sessä ja mihin sitä apua toivoisi. Minun tilanteessa päädyttiin ratkaisuun, että Minna tulee asentamaan minulle kotiin muutaman esineen, joita kuulemma sanotaan tunnistimiksi.

Ne laitetaan paikkoihin, joissa yleensä talossa liikun, eli yksi pirttiin ja toinen kamariin. Minna korosti sitä, että nämä eivät ole kameroita, eikä kukaan voi ikinä niiden kautta minua nähdä, eikä kukaan saa käsiinsä henkilökohtaisia tietojani. Nämä tunnistimet seuraavat vain sitä, onko pirtissä liikuttu ja kirjaavat sen ylös, ajan ja päivämäärän kanssa. Nyt Maila voi kotonaan Helsingissä seurata, että liikuskelenko kotona normaalisti. Esimerkiksi aamuisin hän näkee, että siellähän se mumma on herännyt ja alkanut aamutoimille. Jos taas liikettä ei ole havaittu, niin Mailalle menee siitä ilmoitus matkapuhelimeen. Sitten jos en vastaa puhelimeen, hän soittaa naapurin Eskolle, joka tulee tarkistamaan tilanteen.